Το σημερινό τυροκομείο δημιουργήθηκε το 2005 και διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις καλύπτοντας έκταση 1.500 τ.μ. ενώ έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 20 τόνων γάλακτος ημερησίως.

Παραλαβή - Επεξεργασία - Παραγωγή

Αφού το γάλα αρμεχθεί τοποθετείται στην παγολεκάνη που διατηρεί ο εκάστοτε παραγωγός και από εκεί το παραλαμβάνει το βυτίο (ισοθερμικό). Αφού παραληφθεί, καθαρίζεται με φυγόκεντρο φίλτρο κρύου γάλακτος (clarifier) και αποθηκεύεται σε δεξαμενές συντήρησης (παγολεκάνες) στους 2°C.

Ακολουθεί η παστερίωση του γάλακτος (θερμική επεξεργασία) όπου μηδενίζεται το μικροβιακό φορτίο. Στη συνέχεια πηγαίνει στις δεξαμενές υποδοχής γάλακτος όπου με την προσθήκη καλλιεργειών και ενζύμων (μαγιάς) μετατρέπεται το γάλα σε τυρόπηγμα. Αφού το γάλα μετατραπεί σε τυρόπηγμα τεμαχίζεται σε κύβους 2.5cm x 2.5cm και όταν στραγγίσει τοποθετείται σε καλούπια.

Στη συνέχεια παραμένει για μια μέρα στο θάλαμο προωρίμανσης όπου ελέγχεται η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου απόλυτα. Εν συνεχεία γυρίζονται τα καλούπια για να στραγγίσουν και τοποθετείται το περιεχόμενό τους στα λευκοσιδηρά δοχεία, όπου ρίχνεται ξηρό αλάτι και μεταφέρονται στο θάλαμο ωρίμανσης. Παραμένουν δε εκεί από 15 έως 20 ημέρες μεταξύ 18-22°C και στη συνέχεια τοποθετούνται στο ψυγείο.

Τα προϊόντα διατίθενται στην κατανάλωση μετά από τέσσερις (4) μήνες γιατί το πιστεύω της επιχείρησής μας είναι ότι η φέτα όπως και πολλά άλλα ποιοτικά προϊόντα ωρίμανσης αναδύουν τη γεύση, το άρωμα και την επίγευση με την πάροδο του χρόνου.

Ο καθαρισμός και η απολύμανση των εγκαταστάσεων γίνεται με το σύστημα C.I.P. (Cleaning In Place) κατά το οποίο πλένονται και απολυμαίνονται όλα τα σκεύη της επιχείρησης με τη λιγότερη απώλεια νερού και τη μικρότερη ρύπανση του περιβάλλοντος.


IMG_5467.jpg